Are mai mult noroc decât minte

Expresia „a avea mai mult noroc decât minte” este o expresie populară în cultura românească și face referire la persoane care deși nu au luat cele mai înțelepte decizii, sau au parte de un intelect scăzut, au reușit să izbândească și să ajungă la rezultate pozitive sau favorabile de viață.
Semnificația expresiei „a avea mai mult noroc decât minte”
Această expresie denotă că poți avea o inteligență modestă și să aplici puțin efort în constituirea unui ideal și totuși să ajungi la rezultate semnificative.
Este desigur un concept lipsit de rațiune ce se bazează mai mult pe lucruri abstracte decât concrete. Ea poate avea un larg impact negativ la nivel social ducând către ideea că efortul sau inteligența nu sunt relevante.
În general, cei ce folosesc această expresie o folosesc cu o nuanță ușor negativă și încărcată de sentimente neplăcute.
Se întâmplă cel mai adesea când cel ce folosește expresia crede că a muncit mai mult decât persoana la care face referire, sau că este mai inteligent. Este o expresie ce ofensează sau are scop de ironizare.
Originea expresiei
În viziunea tradițională românească norocul a jucat un rol poate că mai important decât cel a inteligenței și a efortului astfel contribuind la o expresie de acest fel.
Exemple
„Deși a luat mereu decizii proaste în viață, el a câștigat la loto săptămâna trecută. Se pare că are mai mult noroc decât minte.”
„Nu a învățat deloc pentru examen și totuși a luat notă mare. A avut mai mult noroc decât minte, cu siguranță.”
„A scăpat nevătămat în urma accidentului deși era imprudent. Are mai mult noroc decât minte.”
„Deși nu s-a protejat a reușit să nu se îmbolnăvească deloc. Are mai mult noroc decât minte.”
„Levente a avut mai mult noroc decât minte la antrenament. Nu a jucat bine deloc în acest meci și totuși a nimerit poarta de 2 ori.”
„Mircea a luat cu brio interviul deși nu era pregătit deloc. Șeful era bine dispus și chiar putem spune că a avut mai mult noroc decât minte.”
„Nu a pierdut niciun ban deși a riscat foarte mult la pariuri. A avut mai mult noroc decât minte.”
„A intrat într-o curte plină de animale sălbatice și nu a pățit nimic. Clar a avut mai mult noroc decât minte.”
Concluzie
Expresia „a avut mai mult noroc decât minte” ne face să înțelegem că uneori viața aduce și surprize și nu doar cei ce muncesc și au o gândire logică reușesc. Există și excepții în care norocul poate juca un rol esențial.
De aceea expresia poate fi folosită și cu scop umoristic pentru a ironiza o persoană care „a muncit” mai puțin decât alta sau că uneori pot apărea situații neprevăzute care să schimbe complet cursul acțiunii întreprinse.
Foarte important de înțeles însă este că deși norocul poate avea partea lui într-un rezultat, acesta nu contribuie la dezvoltarea inteligenței, diligenței sau perseverenței.