Se uită ca mâța-n calendar

Expresia „a se uita ca mâța în calendar” sau „ca pisica în calendar” este o expresie românească amuzantă ce face referire la o persoană ce privește un lucru fără a înțelege nimic din ceea ce vede.
Este o metaforă ce evidențiază nedumerirea unei persoane cu privire la un lucru sau acțiune. Expresia o folosim atunci când atitudinea privitorului este una confuză sau perplexă.
Originea expresiei
Originile exacte ale acestei expresii nu se cunosc, însă cu certitudine aceasta se inspiră din comportamentul pisicilor ce au o curiozitate înnăscută. Nu de puține ori vedem o pisică care se uită la diverse lucruri, atent, intens și pentru mult timp în ciuda faptului că nu înțeleg ce se întâmplă.
Pisicile sunt animale foarte curioase de fire și urmăritul cu privirea face parte din gena acestora. Pot rămâne fixate pe un punct pentru a observa dacă există mișcare chiar și ore. De aici și expresia care ne arată cum o persoană poate rămâne „înmărmurită” în timp ce privește ceva ce nu înțelege.
Când utilizăm expresia
Expresia este utilizată pentru a descrie situațiile în care o persoană privește ceva cu o lipsă totală de înțelegere sau cunoștințe.
Persoana aflată într-o astfel de situație este în mod evident confuză și depășită de contextul în care se află arătând uimire, nedumerire, neînțelegere, confuzie.
Exemple de utilizare
„Ce e cu Ana, se uită de jumătate de oră în carte ca mâța-n calendar și nu înțelege nimic.”
„Când e vorba de exercițiile de la matematică, mă uit ca pisica în calendar.”
„Învață mai bine ca data viitoare să nu te mai uiți ca mâța în calendar când dai test!”
„L-am întrebat pe Mihai cum funcționează acea mașină și s-a uitat la mine ca mâța-n calendar. Nu avea nici un habar.”
„Am încercat să îi explic Monicăi cum să utilizeze aplicația, dar se uita la ea ca mâța-n calendar. Nu a priceput nimic!”
„El a întrebat-o pe Maria de ultimul raport însă ea se uita ca pisica în calendar, neavând nici cea mai mică idee despre ce vorbesc.”
„Bunica se uită ca mâța în calendar când trebuie să trimită un e-mail.”
„Ștefania a deschis factura de la energie electrică și s-a uitat ca mâța-n calendar neînțelegând de unde a avut un consum așa ridicat.”
„La interviu Judith s-a uitat ca mâța în calendar când șeful i-a pus o întrebare tehnică.”
„Când a trebuit să configureze noul router s-a uitat pe instrucțiuni ca mâța în calendar.”
„Când a văzut meniul de la restaurant în Chineză s-a uitat la el ca mâța în calendar.”
„A vrut să îi explice modul de funcționare a unei centrale solare însă el se uita ca mâța în calendar, neștiind nimic din ce au discutat.”
Concluzie
„A se uita ca mâța-n calendar” este o expresie idiomatică românească care îmbină perfect umorul cu realismul, ilustrând capacitatea limbii române de a crea imagini sugestive și puternice pentru a descrie comportamente umane.
Deși la bază situația este una ușor frustrantă, modul umoristic de a sublinia acest aspect poate transforma situația într-o situație mai ușor de „digerat” și chiar amuzantă.