Timpul zboară

Timpul zboară

Expresia „timpul zboară” este o expresie ce subliniază efemeritatea vieții și a timpului care e foarte fragil și se „scurge” cât ai clipi.

Expresia este o populară metaforă folosită foarte frecvent și pentru a arăta surprinderea unei persoane care nu și-a închipuit cum ar putea să treacă timpul atât de rapid.

Originea expresiei

Expresia „timpul zboară” are originea în limba latină – „tempus fugit” ce înseamnă că „timpul fuge”. O expresie ce denotă importanța timpului și ne amintește că ar trebui să îl prețuim.

Explicațiile trecerii timpului și percepția noastră

Expresia „timpul zboară” este o modalitate de a traduce în cuvinte percepția subiectivă a trecerii timpului. Aceasta se bazează pe conceptul că timpul nu este perceput în mod constant, ci variază în funcție de activitatea în care suntem implicați și de emoțiile pe care le trăim.

Când suntem implicați în activități care ne plac sau ne captează total atenția, creierul nostru procesează informațiile într-un mod mai eficient și compact, lăsându-ne impresia că timpul trece mai repede.

În schimb, în situații plictisitoare sau stresante, avem senzația că timpul se dilată și că orele trec mai greu. La fel, impresia unui copil de 5 ani cu privire la trecerea timpului este mult mai dilatată față de a unui adult.

Acest lucru se datorează creierului care procesează mult mai multe lucruri noi ce necesită procesare.

Exemple

„Timpul zboară așa de repede că nici nu mi-am dat seama că este deja ora 17:00.”

„Vai ce zboară timpul. Parcă ieri era un preșcolar și astăzi merge la facultate.”

„Au trecut deja 5 ani de când te-ai mutat? Incredibil, timpul zboară.”

„Maria nici nu și-a dat seama cum a ajuns atât de rapid din clasa întâi în clasa a V-a. Timpul zboară, frate!”

„Georgiana începe munca mâine…concediul s-a terminat deja! Timpul chiar zboară!”

„Timpul zboară când stai și te relaxezi toată ziua.”