Ulciorul nu merge de multe ori la apă

Ulciorul nu merge de multe ori la apă

Expresia „ulciorul nu merge de multe ori la apă” este un proverb popular românesc ce înseamnă că o persoană nu poate face același lucru riscant de mai multe ori fără să fie prinsă sau fără să aibă consecințe negative.

Originea expresiei

Este o expresie ce are la origini viața rurală din trecut. Este o lume în care un ulcior reprezintă o formă fragilă de a transporta apa. Mai devreme sau mai târziu acesta va trebui să fie înlocuit.

Asemenea ulciorului și răbdarea unei persoane este limitată și nu funcționează pentru totdeauna. Expresia este utilizată atunci când se dorește avertizarea cuiva cu privire la a abuza de o situație favorabilă sau să continue un comportament riscant, deoarece norocul sau imunitatea nu va dura la nesfârșit.

Exemple

„A fost hoț și a crezut că o să poată continua așa la infinit. Totuși a fost prins pentru că ulciorul nu merge de multe ori la apă.”

„Mihai a copiat la test și se laudă că nu a fost prins. A doua oară însă profesorul l-a prins și a primit o notă proastă. Încă o dată se dovedește că ulciorul nu merge de multe ori la apă.”

„Elena a tot reușit să fenteze regulile firmei, dar ulciorul nu merge de multe ori la apă; într-o zi va fi prinsă.”

„Nu te mai baza pe noroc, căci ulciorul nu merge de multe ori la apă; într-un final vei plăti pentru greșelile tale.”

„Deși a copiat la toate examenele, a fost prins în ultimul an și a înțeles, prea târziu, că ulciorul nu merge de multe ori la apă.”

„Ulciorul nu merge de multe ori la apă, așa că, după ce a fost prins furând a doua oară, Alex a fost dat afară din magazin pentru totdeauna.”