A cincea roată la căruță

Expresia „a cincea roată la căruță” este o expresie populară românească ce e utilizată când cineva sau ceva este considerat neimportant / inutil sau redundant în anumite situații.
Expresia poate fi folosită și când cineva este considerat o povară sau o adiție nedorită a unui grup, eveniment, situație.
Originea expresiei
Originea expresiei vine din lumea rurală în care căruța este un vehicul de bază pentru transport de persoane și mărfuri.
Echivalentul expresiei în limba engleză este „third wheel” (cea de-a treia roată) pentru că în cazul limbii engleze se face referire la o bicicletă sau un vehicul cu 2 roți. Expresia are aceeași însemnătate și cel mai adesea este utilizată pentru a descrie situații romantice în care intervine o persoană care clar este „în plus”, nedorită, nepoftită.
O altă expresie poate fi și „out of place” care în limba română se poate traduce cu expresia „se simte în plus”.
Semnificația expresiei
Semnificația și explicația expresiei este foarte simplă:
O căruță are de regulă 4 roți. Ea nu necesită 5 sau mai multe roți pentru a fi pe deplin funcțională. Astfel, adăugarea unei roți suplimentare este considerată inutilă, la fel cum și prezența unei persoane poate fi inutile în anumite contexte.
Exemple
„M-am simțit ca a cincea roată la căruță când am fost în excursie cu ei. Nimeni nu m-a băgat în seama.”
„De ce să merg cu ei, să fiu a cincea roată la căruță?”
„S-a dus și Maria cu ei, deși se dorea o întâlnire romantică. A fost exact ca a cincea roată la căruță.”
„A vrut să meargă la o întâlnire de afaceri însă toată lumea vorbea lucruri pe care ea nu le înțelegea. S-a simțit ca a cincea roată la căruță.”
„De când și-a schimbat locul de muncă, Alin se simte ca a cincea roată la căruță lângă colegii săi.”
„Am fost invitat la conferință, dar n-am avut niciun cuvânt de spus, simțindu-mă ca a cincea roată la căruță.”
„Când au plecat în vacanță toată lumea avea planurile făcute mai puțin Andrei. S-a simțit toată vacanța ca a cincea roată la căruță.”
„De ce să meargă și ea? Să fie a cincea roată la căruță în discuțiile lor?”
„Și Ștefan este membru al echipei de basket, dar e mereu a cincea roată la căruță pentru că nu înțelege strategia lor de joc.”
„Când discuțiile dintre Mihai și Elena devin tehnice, Ileana se simte ca a cincea roată la căruță pentru că nu înțelege nimic.”
Concluzie
Expresia „a cincea roată la căruță” este o metaforă cu sens peiorativ ce descrie lipsa de relevanță a unei persoane într-un context. Este o expresie nepoliticoasă și nu trebuie să fie utilizată fără a lua în calcul sentimentele persoanei la care facem referire.
Sentimentul de „a cincea roată la căruță” este un sentiment de singurătate pe care oricine îl poate simți în anumite situații în viață.