Se uită ca vițelul la poarta nouă

Expresia „a se uita ca vițelul la poarta 9” reprezintă o expresie idiomatică populară în limba română ce descrie o persoană nedumerită ce se uită la ceva ce nu înțelege. De asemenea, expresia poate fi folosită și când cineva privește foarte mirat sau foarte dezorientat un lucru sau o situație.
Originea expresiei
Expresia are ca proveniență zona tradițional românească, mediul rural. Aici vițelul este considerat un novice, un animal tânăr, lipsit de experiență. Acesta nu știe unde este poarta la care trebuie să ajungă, spre deosebire de bovinele adulte care știu drumul către casă cu ușurință.
O altă explicație poate fi privirea nedumerită a animalului care ajunge la o poarta stăpânului ce a fost vopsită. Neînțelegând ce se întâmplă, acesta stă și așteaptă, privind cu nedumerire și uimire.
Cifra 9 care se poate citi și nouă de la noutate poate reprezenta o poartă la care acesta nu a mai fost. Vacile se uită într-un mod aparte când se întâlnesc cu o experiență nouă și astfel expresia prinde și mai mult sens. De asemenea, vacile când ajung la poartă, stau și o privesc, nu fac nimic altceva, ca și cum ar fi blocate până când vine stăpânul să le deschidă.
La fel și o persoană care este descrisă de acest proverb poate sta cu „problema” în față privind-o până când vine altcineva să deslușească situația.
Încă o dată creativitatea limbii române ne lasă cu „gura căscată” în fața unei expresii foarte amuzante ce uneori poate avea conotație peiorativă.
Este o expresie ce ironizează anumite persoane sau situații, aducând o notă amuzantă și nu de a critica pe cineva într-un mod aspru.
Exemple
„M-a luat pe nepregătite problema și mă uitam la ea ca vițelul la poarta nouă.”
„S-a uitat ca vițelul la poarta nouă când l-a întrebat unde este Timișoara.”
„Când profesoara a început să explice fizica cuantică toți se uitau la ea ca vițelul la poarta nouă.”
„I-a arătat lui George noul proiect. S-a uitat la el ca vițelul la poarta 9 până când a venit Mihai să îi explice.”
„Organigrama era foarte complexă așa că s-a uitat la ea ca vițelul la poarta nouă până când a înțeles cum stă treaba.”
„Claudiu s-a uitat ca vițelul la poarta nouă la telefon când a făcut upgrade la noul sistem de operare.”
„Nicolae se uită ca vițelul la poarta nouă când îl întrebi despre chimie anorganică.”
„Mircea se uita ca vițelul la poarta nouă când i-a explicat noul program de la serviciu.”
„Când i-a spus de noile rapoarte s-a uitat fix ca vițelul la poarta nouă.”
„A rămas marcat când a văzut noul oraș. Se uita pur și simplu ca vițelul la poarta nouă.”
Expresii similare
-
Se uită ca mâța-n calendar (aici este vorba tot de nedumerirea unei persoane)
-
Se uită ca curca-n lemne
Concluzie
Deși expresia poate fi utilizată ca un mijloc peiorativ, de ironie sau chiar jignitor, aceasta poate aduce zâmbete și chiar o notă creativă cu privire la comportamentul cuiva.